* نام آزمایش:
Erythrocyte Sedimentation Rate
* نامهای دیگر آزمایش:
Sedimentation Rate, ESR, Westergren Sedimentation Rate
* آزمایشهای مرتبط:
RF, CRP
* چرا و چه موقع درخواست میشود؟
جهت تشخیص وجود عفونت، التهاب، تومور و تخریب بافت یا اندام و برای ارزیابی پیشرفت بیماری یا تأثیر درمان، جهت بررسی فرد از نظر روماتوئید آرتریت و بیماریهای رماتیسمی دیگر نیز درخواست میشود.
* نوع نمونه:
نمونه خون وریدی
* آمادگی قبل از انجام آزمایش:
آمادگی خاصی احتیاج ندارد.
* دانستنیهای بیشتر:
این آزمایش به وسیلۀ بررسی رسوب گلبولهای قرمز، درجه التهاب موجود در بدن را نشان میدهد. وجود پروتئینهای خاصی به اسم پروتئینهای فاز حاد وایمونوگلوبولینها در خون که در شرایط التهاب افزایش مییابند باعث میشوند. تا گلبولهای قرمز با سرعت بیشتری رسوب کنند. سرعت رسوب گلبولها در بیماریهای خود ایمنی نیز افزایش مییابد. آزمایش ESR آزمایش ارزان، آسان، غیر اختصاصی و سریع است که کمک زیادی در تشخیص عفونتها و التهاب به پزشک مینماید. به این علت این آزمایش را غیر اختصاصی مینامیم چون با افزایش بیشتر سرعت رسوب گلبولها پزشک نمیتواند به طور دقیق تشخیص دهد که التهاب در کجای بدن واقع شده و دلیل اصلی آن چیست و نیاز به بررسیهای بیشتری دارد. به همین علت این آزمایش به تنهایی درخواست نمیشود. افرادی که تعداد گلبولهای قرمزشان پایینتر از حد طبیعی میباشد نیز نتیجۀ آزمایش ESR در آنها افزایش مییابد. تغییر شکل در گلبولهای قرمز (گلبولهای داسی شکل) نیز میتواند باعث کاهش ESR شود.
ESR و CRP دو آزمایشی هستند که میتوانند در تشخیص عفونت و التهاب به پزشک کمک نمایند. در برابر CRP آزمایش ESR از سرعت تغییرات کمتری برخوردار است. اما خیلی از فاکتورهایی که روی ESR تأثیر میگذارند روی CRP بی تأثیر هستند. داروها نیز میتوانند تأثیرات افزایشی یا کاهشی روی این آزمایش داشته باشند.
· موارد افزایش:
- نارسایی مزمن کلیه
- بد خیمی ها (مولتیپل میلوم ، بیماری هوچکین ، کارسینوم های پیشرفته )
- عفونت های باکتریایی ( بیماری التهابی لگن ، سیفیلیس ، پنومونی و ... )
- بیماری های التهابی (آرتریت تمپورال ، پلی میالژیا روماتیکا ، آرتریت روماتوئید ، تب روماتیسمی ، لوپوس )
- بیماری های نکروتیک (آنفارکتوس حاد میوکالد ، تومورهای نکروتیک ، گانگرن )
- بیماری های همراه با افزایش پروتئین ها (هیپر فیبرینوژنمی ، ماکروگلوبولینمی )
- آنمی های شدید (فقر آهن ، کمبود B12 )
· موارد کاهش:
- آنمی داسی شکل
- اسفروسیتوز
- هیپوفیبرینوژنمی
- پلی سیتمی
- افزایش آلبومین و لستین