نام آزمایش: GGT
نام انگلیسی تست: Gamma-Glutamyl Transferase, Serum
مترادف ها: گاماگلوتاميل ترانس پپتيداز
GGT ; گلوتاميل ترانس پپتيداز; GT ; GTP ; GGTP
توضیح راجع به تست:
GGT يك آنزيم دفعي صفراوي است كه به طور اختصاصي در پاسخ به بيماري انسدادي كبدي صفراوي بالا رفته و حساس به مصرف الكل است.
آمادگي بيمار:
ايده ال اين است كه بيمار از 8ساعت قبل از نمونه گيري ناشتا باشد. در بيماراني كه فني توئين يا فنوباربيتال مصرف مي كنند به علت احتمال بالارفتن آنزيم٬ تست هاي جايگزين شامل آلكالن فسفاتاز (ALP)٬ لوسين آمينوپپتيداز يا 5-نوكلئوتيداز ترجيح داده مي شود.
نمونه:
سرم٬ مايع آسيت
كاربرد:
كمك به تشخيص يرقان انسدادي ٬كلستاز داخل كبدي و پانكراتيت. كاربرد اصلي آن در تشخيص افتراقي بيماران با افزايش آلكالن فسفاتاز مي باشد.
در انسدادي صفراوي٬ GGT پاسخ بيشتري نسبت به SGOT و SGPT مي دهد. در بيماري انسدادي غلظت هاي 5 تا 50برابر طبيعي ديده مي شود. در هپاتيت عفوني مقادير به ندرت بيشتر از 5برابر طبيعي مي شود. GGT در هپاتوم و كارسينوم پانكراس بالا مي رود و در تشخيص كارسينوم متاستاتيك به كبد كمك كننده است. در مبتلايان به سرطان پستان و كولون استفاده از ALP,CEAو GGT همراه با هم براي بررسي متاستاز كبدي مفيد است.GGT در بعضي موارد سمينوم هم بالا مي رود. در بيماري مزمن الكلي كبد GGT بيشتر از 2برابر سطح فوقاني محدوده مرجع و نسبت AST به ALT بيشتر از 2 قويا به نفع سوء استفاده از الكل است.
بررسي كلستاز در طي حاملگي يا بلافاصله پس از حاملگي. درسيروز و هپاتيت هم بطور شايع بالا مي رود. GGT در SLE هم بالا مي رود.در سيروز صفراوي اوليه مشاهده غلظت هاي خيلي بالا شايع است. در آترزي صفراوي نوزادان هم بالا است. GGT در هيپرتيروئيدي افزايش و در هيپوتيروئيدي كاهش مي يابد.
GGT در مايع آسيت بعضي از مبتلايان به هپاتوم در مقايسه با آسيت ناشي از سيروز يا متاستاز و در مايع آسيت سيروز الكلي بالا ست.
محدوديت ها:
تركيب آلكالن فسفاتاز بالا و GGT طبيعي بطور كامل ردكننده بيماري كبدي نيست. GGT ممكن است در اواخر حاملگي كاهش يابد. استفاده تنها به عنوان غربالگري متاستاز كارسينوم كولوركتال به كبد پيش از جراحي موفقيت آميز نبوده است.
اطلاعات تكميلي:
ويژگي GGT براي بيماري كبدي نسبت به ALP بالاتر است. GGT در اكثر موارد نارسايي كليه طبيعي است. GGT برخلاف ALP منشاء استخواني و جفتي نداشته و بعد از طفوليت٬ سن تاثيري برروي آن ندارد. GGT در مبتلايان به منونوكلئوز عفوني بطور شايع بالا مي رود . هنگامي كه GGTو ALP هر دو بالاهستند ولي افزايش يكي از انها نامتناسب با ديگري است بايد احتمال كلستاز ناشي از دارو را مدنظر داشت. در اطفال و بالغين سالم و زنان حامله GGT طبيعي خواهد بود و برخلاف SGOT در بيماري عضلات اسكلتي بالا نمي رود. نيمه عمر GGT ده روز بوده اما در فاز بهبود از سوء مصرف الكل ممكن است تا 28 روز باشد. GGT در 60تا 70% از انهايي كه بطور مزمن سوء مصرف الكل دارند بالا مي رود و با پرهيز از الكل سطح آنزيم اغلب به آرامي افت كرده ولي حداقل تا يك ماه بعد از شروع پرهيز بالا مي ماند. با مصرف فني توئين و كاربامازپين GGT تا پنج برابر مقادير مرجع افزايش مي يابد.
محدوده مرجع:
زنان U/L 32>
مردان U/L 49>