2hpp نام آزمایش:
قند خون 2 ساعته بعد از غذا
* نام های دیگر آزمایش :
2hpp (2Hour Post Prandial Glucose)
موارد کاربرد تست: تشخیص دیابت
پروسه آزمایش:
برای این تست بعد از اینکه بیمار 8 ساعت ناشتا بود از بیمار یک نمونه خون ناشتا گرفته می¬شود (در صورت درخواست قند ناشتا) به بیمار گفته می¬شود که صبحانه معمولی بخورد 2 ساعت بعد از خوردن صبحانه کامل ، در شرایطی که بیمار تحرک زیاد نداشته باشد و یا دچار استرس نباشد و (در بیماران دیابتی بسته به نظر پزشک معالج داروی قند را مصرف کند) از زمان اتمام صبحانه دقیقا راس ساعت برای خون¬گیری آماده باشد در این فاصله نباید چیزی بخورد به جز آب نمونه مجدد خون و ادرار گرفته می¬شود بعد از جدا شدن سرم، نمونه سرم به بخش فنی ارسال می¬گردد.
در این تست کنترل کیفی آزمایش، دقت و صحت کیت مورد نظر کاملا مشابه با قند خون ناشتا می¬باشد و اصول کار مشابه با هر نوع تستی است که با سلکترا چک می¬شود البته باید به چند مورد توجه کرد:
1.پس از وارد کردن شماره بیمار در دستگاه باید حتما قند 2h را به شماره بیافزائیم تا با قند Fast اشتباه نشود.
2.قندهای دو ساعته به صورت روتین تماما دوبار به دستگاه selectra داده می¬شوند و این تکرار علاوه بر لزوم دادن برنامه مجدد به دستگاه شامل سمپل مجدد نیز می¬شود.
لیست قندهای دو ساعته به صورت ورکیشت به همراه نمونه¬های مذکور توسط بخش سرم¬گیری به بخش تحویل می¬شوند که شماره بیمار و نام بیمار و نتیجه آزمایش قند ناشتا به همراه قند دو ساعته در دفتر مخصوص ثبت می¬شود.
چک قند دو ساعته با Fast: در پایان کار پس از به دست آوردن جواب Fast و 2hr قندهای Fast و دو ساعته باید با هم چک شوند. این عمل که بر مبنای تئوری منحنی GTT استوار است توسط تکنسین انجام می-شود بدین ترتیب که Fast آن دسته از بیمارانی را که قند 2hr دارند را با مداد در کنار جواب قند دو ساعته ثبت می¬کند و با مقایسه هر دو جواب Fast و 2h بیماران، آنهایی را که با منحنی GTT نا¬هم¬خوان باشند را مجددا و حتی احتمالا برای بار سوم آزمایش کرده در دفتر ثبت می¬کنیم.
در سه صورت مجددا موارد چک مجدد میشوند: به ترتیب زیر
1.
Fast: 85نرمال (110-70) دو ساعته h: 130 2
2.
2h: 100 پائین (70>) دو ساعته با هرجواب ممکن Fast: 65
3.
2h: 111 بالا (110<) Fast: 116
آخرین مرحله از انجام
آزمایش قند دوساعته: مقایسه کلیه جواب¬های قند سرم (اعم از 3hr,2hr,1hr,Fast) با جواب قند ادرارهای (3hr,2hr,1hr,Fast) می¬باشد.
این بررسی ممکن است به شکل GTT باشد بدین ترتیب که شیت مستقل GTT به دو صورت قند ناشتا، 1hr، 2hr و احتمالا 3hr و 5hr پس از کامل شدن در بخش در بخش شیمی توسط پرسنل شیمی در بخش میکروب-شناسی و این بار با ادرارهای Fast، 1hr، 2hr و احتمالا 3hr و 5hr بررسی و تکمیل می¬شود.
در مرحله چک دفتر میکروب¬شناسی و جواب¬های قند بخش بیو شیمی ابتدا کلیه جواب¬های یک ساعته و دو ساعته با جواب نوار ادراری بخش میکروب¬شناسی چک می¬شود برای این کار:
برای محدوده قندی تا (<140) جواب نوار ادرار Neg پذیرفته است.
برای محدوده قندی (140 تا 170) جواب نوار ادرار Trace پذیرفته است.
برای محدوده قندی(170 تا 190) جواب نوار قندی 1+پذیرفته است.
برای جواب قند (>190) جواب نوار قندی 2++ و 3+ پذیرفته است.
ترتیب کار به این صورت است که ابتدا قندهای دو ساعته با ادرارهای دو ساعته و سپس قند ناشتا با ادرارهای ناشتا بررسی می¬شود پس از هر بررسی در کنار شماره بیمار در ورکشیت علامتی گذاشته می¬شود و پس از پایان کار شماره هر بیماری که جواب بالای 150 داشته باشد و در عین حال علامت نداشته باشد مجددا در انتهای دفتر میکروب¬شناسی نوشته می¬شود تا قند ادرار توسط پرسنل میکروب¬شناسی چک شود.